Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry

Luontoharrastus

Lehti Lehti Lehti Lehti

Reippaasti luontoon

Liikkuminen luonnossa virkistää mieltä ja kohentaa kuntoa. Liikuitpa ulkona sitten yksin, koiran tai muun perheen kanssa niin huomaat luontohetken tarjonneen sinulle mukavan hetken irtautua arjen kiireistä.

Lapsille lähiluonto tarjoaa paljon tutkittavaa ja ihmeteltävää. Saadessaan pienestä pitäen kosketuksen luontoon lapsi oppii myös arvostamaan luontoa. Luonto tarjoaakin lapsille loputtoman tutkimuskohteen ja mielikuvitukselle mahtavan leikkikentän. Kivillä hyppely, majan rakennus ja metsän tutkiminen onkin mukavaa puuhaa. Luontoretken parasta antia on tehdä yhdessä eväsretki. Nautitaan ja arvostetaan yhdessä upeaa luontoamme.

Erinomainen mahdollisuus nauttia luonnosta ja samalla oppia jotain uuttakin on tehdä retki jollekin alueemme luontopolulle:

Ekonpolku
Vuorenkylän luontopolku
Retkeily Sysmässä
Heinolan kuntoreitit / ladut
Heinola - Luontopolut ja vesialueet
Heinola - Tähtihovin Luontopolku
Vierumäki - Ulkoilureitit

Retket

Itä-Hämeen Luonnonsuojeluyhdistyksen retket

Yhdistys järjestää retkiä vaihtelevasti erilaisiin pientapahtumiin ja kohteisiin sekä omalla alueellaan että kauempanakin. Näille retkille ovat kaikki tervetulleita ja niistä ilmoitellaan paikallisissa medioissa hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Mikäli retken kohde on jokin luontokohde yhdistyksen alueella, pyritään järjestämään kimppakyytejä ja suositaan liikkumista julkisilla kulkuneuvoilla, pyörällä tai kävellen jos se suinkin on mahdollista. Yhdistyksen jäsenet voivat toimia oppaina pienissä paikallisissa retkissä, linturetkillä ja asiantuntemuksen puitteissa opastamaan yleisöä tutustumaan luonnon ihmeisiin. Lähiluontoa ei voi sivuuttaa, se on paikallinen henkinen voimavara ja silti usein tuntuu että juuri sitä ihmiset vähiten osaavat arvostaa.

Suomalaisten mieliin on liian tehokkaasti iskostettu pohjoisen lumo ja kaukaiset erämaat, nämä uskomukset ovat olleet osana aiheuttamassa eteläisen Suomen luonnonsuojelullista katastrofia.

Yhdessä muiden kanssa

Itä­Hämeen luonnonsuojeluyhdistys tekee myös yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa, varsinkin isommat retket jonnekin kaukana olevaan kohteeseen tai retkipäivään useiden kohteiden ollen kyseessä, vuokrataan linja­auto kuljettajineen. Myös asiantuntijapalveluja käytetään, kuten esimerkiksi BirdLifen retkikummeja. Isompiin ja varsinkin linja­autoretkiin vaaditaan hyvät valmistelut, ilmoitus paikallismediassa näkyvästi ja sitova ilmoittautuminen. Pari kertaa vuodessa järjestettävissä isommissa retkissä onkin ollut runsas yleisö ja kokemusrikkaita matkoja esimerkiksi hyviin lintukohteisiin.

Retkikertomukset

Perheretki

Järjestimme 10.8.2013 Hartolassa Kolmen sillan lenkki-perhetapahtuman. Sateinen sää karkotti suurimman osan lapsiperheistä mutta muutama innokas onneksi saapui paikalle. Aurinkokin näyttäytyi jälleen retkeläisille sateisen tunnin jälkeen.

Kokoonnuimme Aurinkorannan venelaiturin grillikatokselle. Sieltä lähdimme kiertämään Ekonkosken rantapolkuja ja siltoja. Lapset innostuivat tutkimaan erityisesti sieniä ja lintujen ääniä. Lapset ilahtuivat, kun tunnistivat jo aiemmin kuulleen kuikan äänen. Teimme lasten kanssa pienemmän noin kolmen kilometrin lenkin ja vanhemmat tekivät pidemmän kävelyreissun.

Palasimme takaisin grillikodalle paistamaan nuotiolla makkaraa ja lettuja. Mehu maistui kaikille ja sen jälkeen laitettiin lasten ehdoilla leikiksi. Vaikka olimme askarrelleet hienot pelit aukiolla pelattavaksi ja leikittäväksi niin suurimmaksi ohjelmanumeroksi kuitenkin näytti muodostuvan pikkukalojen seuraaminen rantavedessä. Tarjosipa joku pienokainen kalanpoikasille palan lettuakin ja kokeen tulos oli, että maistuuhan se lettu kalanpoikasillekin.

Saimme kaikki nauttia kauniista luonnosta ja vaihtelevasta säästä. Tilaisuus oli tällä kertaa pienimuotoinen mutta tunnelmaltaan erittäin lämminhenkinen. Kiitämme retkeläisiä mukavasta seurasta.

Luontokerho

Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys aloitti lasten ja nuorten luontokerho yhteistyön syksyllä 2013 Jyränkölän Nuorten ry:n kanssa. Luontoliitto koulutti joukon nuoria luontokerho-ohjaajiksi. Kerho kokoontuu maanantaisin klo 17-18 Heinolassa Jyränkölän nuorten tiloissa Kauppakatu 9. 2krs. Tarkista syksyn 2014 kerhotarjonta Jyränkölän Nuorten kotisivuilta.

Tapahtumia perheille

Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksen tapahtumat ovat sopivat kaiken ikäisille luonnosta kiinnostuneille henkilöille. Lasten ja nuorten toiminnassa yhdistys on läheisessä yhteistyössä Jyränkölän Nuoret ry:n kanssa, joka järjestää mukavaa luontotoimintaa ja ohjelmia perheen pienimmille Suomen Luontoliiton kouluttamien kerho­ohjaajien ja tapahtumien vetäjien avulla.

Lapset ja nuoret ovat tervetulleita yhdistyksen retkille ja tapahtumiin, yleisesti toivotaan kuitenkin että varsinkin alle 10-vuotiailla olisi mukana vanhemmat taimuu lähiomainen.

Luontopuuhaa lapsille