Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry

Toimintakalenteri

Lehti

Tulevat tapahtumat

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous ti 26.3.2018 klo 18.00 Bar Bulmerin kokoustilassa. Lämpimästi tervetuloa!

Tapahtuma-arkisto

Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys järjestää perinteisen luontoillan Heinolan Harjupaviljongilla 12.9.2018 klo 18.00-20.00.

Ennen tilaisuuden alkua, klo 17.30, pihakasvien tunnistamista ja esittelyä (Heikki Niinimäki), jonka jälkeen asiantuntijapanelistit vastaavat yleisön kysymyksiin.

Asiantuntijoina: Marjo Erjansalo (riista), Karri Jutila (lepakot ja selkärangattomat), Heikki Niinimäki (biologia, kasvit ja nisäkkäät), Paavo Posti (linnut), Sanna Kotiharju / Metsäkeskus (luonnonhoito ja metsätalous), Eva Varis (vieraslajit). Tilaisuuden juontaa Esa-Pekka Karvinen.

Ilta päättyy Karri Jutilan opastamaan lepakkoretkeen harjun lähiympäristössä.

Tilaisuuden äänentoisto: Heinolan Tapahtumatoimisto Oy / Henri Saari

Sääntömääräinen kevätkokous ma 26.2.2018 klo 17

Bar Bulmer kokoustila, Kirkkokatu 15, Heinola

Käsiteltiin sääntömääräiset asiat.

YHDISTYKSEN SYYSKOKOUS TI 14.11.2017 KLO 18.00

Bar Bulmer, Heinola
Käsiteltiin sääntömääräiset asiat.

Perinteinen luontoilta Heinolan Harjupaviljongilla 13.9.2017 klo 18-20

Juontajana Esa-Pekka Karvinen, asiantuntijapaneelissa

Marko Erjansalo (riista)

Karri Jutila (lepakot)

Heikki Niinimäki (kasvit)

Paavo Posti (linnut)

Heikki Setälä (kaupunkiekologia)

Eva Varis (vieraslajit)

Luontoillan jälkeen lepakkokävely detektorin kanssa Karri Jutilan johdolla.

Tilaisuuden äänentoisto: Henri Saari / Heinolan Tapahtumatoimisto Oy


Vuosittainen Heinolan luontoilta Harjupaviljongilla ke 14.9.2016

Luontoiltaa vietettiin taas Harjupaviljongin tunnelmallisessa miljöössä.

Suurkiitokset asiantuntijavieraillemme, Anne Koskelle/Harjupaviljonki, tilaisuuden juontaneelle Esa-Pekka Karviselle, äänentoiston toteuttaneelle Henri Saarelle/Heinolan Tapahtumatoimisto Oy sekä valokuvauksesta Jari Laaksolle/Jyränkölän Mediapaja.

Kiitokset myös kaikille paikalla olleille ja tervetuloa jälleen ensi vuonna!

Luontoillan asiantuntijavieraat:

  • Heikki Niinimäki, kasvit
  • Karri Jutila, lepakot, selkärangattomat
  • Heikki Kolunen, nisäkkäät ja linnut
  • Marko Erjansalo, riista
  • Terttu Launia, sienet

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous 25.2.2016

Vieraaksemme saapui Markku Lepistö Sysmästä. Pääsimme kuulemaan Markun kertomana Päijänteen erakkona tunnetusta Toivo Pylvänäisestä. Esillä oli myös valokuvia ja mahdollisuus ostaa Markku Lepistön Päijänteen erakosta kirjoittama kirja.

Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat ja sääntöjen muutos.

Hartolan jouluvaellus

Luonnonsuojeluyhdistys oli mukana Hartolan perinteisellä jouluvaelluksella 11.12.2015

Luonto-ilta Heinolan Harjupaviljongilla 22.9.2015

Nelisenkymmentä luonnonystävää osallistui yhdistyksen ja Heinolan Harjupaviljongin luontoiltaan. Lämpimät kiitokset kaikille osallistujille ja Harjupaviljongille, unohtamatta asiantuntijavieraitamme joiden tietämyksestä pääsimme nauttimaan. Luontoaiheisiin kysymyksiin olivat vastaamassa:

  • Marko Erjansalo, riistaeläimet
  • Karri Jutila, lepakot
  • Heikki Kolunen, nisäkkäät
  • Heikki Niinimäki, kasvit
  • Paavo Posti, linnut ja perhoset

Pimenevä syysilta huipentui Karri Jutilan johdolla järjestettyyn lepakkoretkeen.

Tulemme jatkamaan suosittelujen luontoiltojen järjestämistä myös tulevina vuosina.

Pönttöpäivä Ekonpolun maisemissa

Kymmenkunta lintu- ja luontoharrastajaa kokoontui Hartolassa ripustamaan Tiesse Oy:n ja puuseppä Kari Pesosen lahjottamia erikokoisia lintupönttöjä Ekonpolun varrelle. Pöntöt ovat Kari Pesosen sorvaamia, ne voi avata ja puhdistaa ja suuaukot on suojattu ei-toivottuilta vierailta metallilevyin. Uusia turvallisia koteja on nyt tarjolla niin tiaisille, kirjosiepoille kuin koskeloille ja puukiipijällekin. ”Pöntöt kannattaa ripustaa nyt jo, jolloin ne ovat odottamassa valmiiksi ilmastoituina keväällä pesinnän alkaessa. Monet linnut myös yöpyvät pöntöissä talvella hakien suojaa viimoilta,” toteaa Juhani Varis. ”Toivottavasti muutkin yritykset tarttuvat tähän aloitteeseen ja hankkivat nimikkopönttöjä luontopolun varteen!” - Kun pöntöt oli saatu puihin, kahvit ja makkarat maistuivat grillikatoksessa.

Kelluuko kivi veden päällä?

Osana ympäristöviikkoa Hartolan kirjasto ja Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys järjestivät Hartolan kirjastossa Kivi-illan, jossa oli näytteillä sekä Hartolan kunnan että illan asiantuntijoiden, Heikki Niinimäen ja Esa-Pekka Karvisen kivikokoelmia. Keskusteluissa liikuttiin ajassa 3 miljardia vuotta taaksepäin, jolloin Pohjois-Suomen vanhin kivilaji oli syntynyt. Hartolan eteläpuolen kallioiden vaaleus ja punerrus juontuu 1800 miljoonan vuoden takaa. Graniitin rakeet ovat kiteytyneet maan uumenissa. Kunnan pohjoisosien levyiksikin lohkeava harmaa gneissi on jotakuinkin miljardi vuotta vanhempaa. Hämmästyttävä kiven murikka oli Karvisen esittelemä kärnäiitti. Se syntyi aika äsken, reilu 70 miljoonaa vuotta sitten, kun Lappajärvellä tulikuuma meteoriitti avaruudesta sulatti itseään kallioon.

Hartolan omiin kokoelmiin oli annettu kaksi kullankimalteista silopintaista aalloiksi laskostunutta liuskekiveä. Ne ovat veden pohjaan kertynyttä hiekan tai saven kiillettä, kovettuneet ja sivulta päin ahdettu loiviksi kiharruksiksi. Ja kivetkö muka liikkumattomia? Näytteillä oli Hartolastakin tavattavaa rapakiveä, jonka jääkausi on kuljettanut tänne Viipurin supertulivuoren alueelta. Gneissin ja graniitin ohella Hartolasta voi tavata vaikkapa Päijät-Hämeen maakuntakiveä, diabaasia. Siinä on vaaleanharmaita ja mustanpuoleisia neulasrakeita sikin sokin. Asiantuntijat esittelivät myös, miten tunnistaa eri malmeja. Malmilla voi piirtää sulakkeen karhealle pinnalle viirun. Sen väri, musta, punerva tai ruskea on eri malmien tuntomerkki.

Ja kelluiko se kivi? Kymmenkunta illan osallistujaa seurasi silmä kovana, kun Heikki Niinimäki asetti vesikulhoon Sorrenton rannoilta tuomansa, Vesuviuksen purkauksessa syntyneen kivenmurikan. Se kellui! Ja siitä porisi ilmaa kuplina sitä mukaa, kun se alkoi vajota veteen.